بیماری‌های ناشی از Xylella fastidiosa و روشهای پیشگیری و ریشه‌کنی آن در مناطق آلوده

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسنده

1) بخش تحقیقات بیماریهای گیاهان، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

ددر سال‌های اخیر، علائم بیماری‌های ناشی از Xylella fastidiosa در برخی از مناطق ایران روی درختان میوه و غیر مثمر گزارش شده است. این باکتری یک گاما پروتئوباکتر گرم منفی چوب کبریتی شکل است که معمولا علایم سوختگی برگ ایجاد می‌کند. این باکتری توسط شیره آوند چوب و حشرات متعلق به راسته Hemiptera و زیر راسته Auchenorrhyncha انتقال می‌یابد. باکتری با تغذیه ناقلین از شیره آوند چوبی گیاهان آلوده، وارد بدن آنها شده و بلافاصله نیز قابلیت انتقال به گیاهان سالم را دارد. بیماری‌های ناشی از X. fastidiosa عمدتاً در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر رخ می‌دهند و گزارش این پروکاریوت از چند محصول در ایران می‌تواند زنگ خطری برای گسترش آن در سایر محصولات اقتصادی و مهم از جمله زیتون و مرکبات باشد. روش‌های سرولوژیکی و مولکولی برای ردیابی پاتوژن، مناسب هستند. از طرف دیگر راه‌کارهای‌های مؤثر برای مدیریت بیماری‌های ناشی از این باکتری در حال توسعه است. پیشگیری و کنترل اقدامات مناسبی هستند که برای به حداقل رساندن تأثیر شیوع X. fastidiosa و مهار شیوع بیماری باید انجام شود. در کنار هر استراتژی که برای مدیریت آلودگی‌های ناشی از X. fastidiosa به کار گرفته می شود، اجرای "روش‌های مناسب مدیریت باغ" نباید نادیده گرفته شود. برنامه ویژه‌ی ردیابی پاتوژن باید در نهالستان‌های موجود اجرا شود. در این مقاله مروری به بررسی راهکارهای موجود برای مدیریت بیماری‌های ناشی از باکتری X. fastidiosa خواهیم پرداخت و استراتژی‌های خاص برای اجرای برنامه احتمالی، از جمله کنترل بیولوژیکی و شیمیایی، تغذیه، مدیریت و بهترین اقدامات باغی ارایه خواهد شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Diseases Caused by Xylella fastidiosa and Methods of Prevention and Eradication in Infected Areas

نویسنده [English]

  • Maryam Ghayeb Zamharir
Velenjak
چکیده [English]

In recent years, symptoms of Xylella fastidiosa have been reported on fruit trees and barren trees in some parts of Iran. This bacterium is a gram-negative gamma proteobacter of rod-shape prokaryotes, which mainly causes leaf burn symptoms. X. fastidiosa is transmitted exclusively by wood sap and insect belonging to the order Hemiptera and suborder Auchenorrhyncha. The vector acquires this bacterium by feeding on wood sap of an infected plant, and can inoculate it into healthy plants immediately after acquisition. Diseases caused by X. fastidiosa occur mainly in tropical and subtropical regions, and the report of this prokaryote from several crops in Iran can be a warning sign for its spread to other important economic products such as olives and citrus. Serological and molecular methods are suitable for pathogen detection. On the other hand, effective strategies for managing diseases caused by this bacterium are being developed. Prevention and control are appropriate measures that should be taken to reduce the impact of X. fastidiosa outbreak and control the outbreak. Along with any strategy used to manage X. fastidiosa infestations, the implementation of "appropriate garden management practices" should not be overlooked. A special monitoring program to search for pathogens should be carried out in each nursery in the designated areas. In this article, we will review existing strategies for managing diseases caused by the bacterium X. fastidiosa, and provide specific strategies for implementing a possible program, including biological and chemical control, nutrition, management, and best gardening practices.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Xylella fastidiosa
  • citrus
  • scorch
  • almond