بررسی برهمکنش پایه و رقم بر مقدار برخی عناصر غذایی و ترکیبات فلاونوئیدی برگ درختان سیب (Malus domestica Borkh. )

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

2 دانشیار بخش باغبانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان، دامغان، ایران.

3 استادیار بخش زراعی و باغی پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

4 استادیار بخش تحقیقات علوم مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

این پژوهش به‌منظور بررسی اثر پایه‌های رویشی و مقادیر عناصر غذایی بر برخی از مهم‌ترین ترکیبات فلاونوئیدی در نمونه‌های برگ ژنوتیپ سیب توسرخ بسطام و رقم سیب توسرخ بکران و مقایسه آنها با رقم تجاری رد دلیشز به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح آزمایشی بلوک‌های کامل تصادفی طی دو سال انجام شد. نمونه‌برداری از درختان سه ساله پیوند شده روی پایه های M9 و B9 و پایه کلونی ژنوتیپ بکران صورت گرفت و سپس مقادیر عناصر غذایی شامل نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم و برخی از مهمترین فلاونوئیدها از جمله کوئرستین‌ها، کامفرول، روتین و لوتئولین در نمونه های برگ با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا(HPLC) اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که طی دو سال متوالی مقدار ترکیبات فلاونوئیدی کوئرستین، کوئرستین 3- رامنوزاید، لوتئولین و کامفرول به طور معنی داری تحت تاثیر پایه و پیوندک قرار گرفتند. آنالیز رگرسیون گام به گام نشان داد که مقدار هر یک از عناصر تاثیر اختصاصی معنی‌داری بر بیوسنتز ترکیبات فلاونوئیدی داشت. همچنین با افزایش سن گیاهان و توسعه ریشه مقدار مجموع ترکیبات فلاونوئیدی در نمونه‌های برگ ارقام و ژنوتیپ‌های پیوند شده روی پایه‌ M9 و پایه کلونی بکران افزایش یافت. نتایج این پژوهش نشان داد که تفاوت‌های ذاتی بین ارقام تعیین کننده مقدار سنتز متابولیت‌های ثانویه است ولی مقدار این ترکیبات با به‌کارگیری پایه‌هایی که از نظر قدرت رشد تفاوت‌های آشکاری دارند یا در جذب و انتقال عناصر غذایی کاراتر هستند، به طور معنی‌داری تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating of the interaction between rootstock and variety on the amount of some nutrients and flavonoid compounds in the leaves of apple trees (Malus domestica Borkh.)

نویسندگان [English]

  • Tahereh Parvaneh 1
  • Hossein Afshari 2
  • Raana Dastjerdi 3
  • Somayeh Naseri 4
1 Assistant professor (physiology and fruit breeding), Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Semnan province, Shahrood, Iran.
2 Associate Professor of Horticulture Department, Islamic Azad University, Damghan Branch, Damghan, Iran.
3 Assistant Professor, Agriculture and Horticulture Department, Temperate Fruits Research Institute, Research Institute of Horticultural Sciences, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran.
4 Assistant professor of Rangelandscience
چکیده [English]

This study was conducted to investigate the effect of vegetative rootstocks and nutrient content on some of the most important flavonoid compounds in leaf samples of Bastam genotype (BA) and Bekran (BE) cultivar and compare them with the Red Delicious cultivar flavonoids. The experiment was conducted in a factorial way of randomized complete blocks over two years. Sampling of three-year-old trees grafted on M9 and B9 rootstocks and Bekran genotype colony rootstock was done and then the amounts of nutrients including nitrogen, phosphorus, potassium and calcium and some of the most important flavonoids including Quercetin, Kaempferol, Rutin and Luteolin in Leaf samples were measured using high performance liquid chromatography (HPLC). The results of this study showed that during two consecutive years, the amount of flavonoid compounds Quercetin, Quercetin 3-ramenoside, Luteolin, and Kaemferol were affected by rootstock and scion and their interaction. Step-by-step regression analysis showed that the amount of each element had a significant specific effect on the biosynthesis of flavonoid compounds. The total amount of flavonoid compounds in leaf samples of cultivars and genotypes grafted on M9 and Bekran colonies rootstocks increased in the second year. Also, with increasing plant age and root development, increased. The total amount of flavonoid compounds in leaf samples of cultivars and genotypes. The results of this research showed that the inherent differences between cultivars determine the amount of synthesis of secondary metabolites, but the amount of these compounds can be increased by using rootstocks that have obvious differences in vigor or are more efficient in absorbing and transporting nutrients.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Vegetative Rootstocks
  • Nutrition
  • Red flesh apple
  • Secondary metabolites
  • Quercetin