مقایسه ویژگی‌های رشد، عملکرد و صفات کیفی در برخی ارقام تربچه کشت‌شده در یک خاک شور منطقه اصفهان

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)

2 دانشیار،گروه علوم باغبانی, دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان, ایران

چکیده

شناسایی و ارزیابی تنوع رشد، عملکرد و ترکیبات محصولات برای به‌نژادی و بهبود کیفیت محصول اهمیت دارد. در این پژوهش ضمن ارزیابی ویژگی‌های کیفی و کمی پنج رقم تربچه (Raphanus sativus)، میزان سازگاری آن‌ها با شرایط خاک شور در اقلیم اصفهان بررسی شد. بذر ارقام محلی اصفهان، چری‌بل، چمپیون، برکفست و اسپارکلر در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در پاییز کشت و ویژگی آن‌ها در مرحله بلوغ تجاری اندازه‌گیری شد. ارقام اسپارکلر، برکفست و محلی اصفهان بیشترین رشد و عملکرد داشتند. غده‌ ارقام مورد بررسی از نظر شکل تقریباً کروی بود و تنها در رقم برکفست، غده‌های کشیده مشاهده شد. غده‌ تربچه از نظر درصد ماده خشک (2/9-9/5 درصد) تفاوت‌های قابل ملاحظه‌ای نشان دادند. اسیدیته عصاره غده در بین ارقام تفاوت نداشت (1/0±5/6 pH). هدایت الکتریکی عصاره غده ارقام تفاوت معنی‌داری داشت (dS/m 2/2-1/1) و با محتوای پتاسیم رابطه مستقیمی نشان داد (58/0=R2). محتوای مواد جامد محلول (Brix˚1/7-6/3)، اسید قابل تیتر (g/100g 6/2-9/1) و نسبت آن‌ها (7/2-4/1) در غده ارقام تفاوت چشمگیری داشتند. محتوای ویتامین ث mg/100g 1/16-3/9 بود؛ از این رو تربچه نمی‌تواند یک منبع غنی ویتامین ث در رژیم غذای باشد. تربچه میزان قابل توجهی پتاسیم (mg/kg 2200-1300) و معادل 10 درصد از نیاز روزانه مصرف‌کننده داشت. غلظت فسفر در غده‌های ارقام تربچه (mg/kg 398-200) کم‌تر از پتاسیم بود. تفاوت‌ فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ارقام تربچه به تفاوت در ژنتیک، قدرت رشد و قابلیت تحمل هدایت الکتریکی بالای خاک ارتباط داده شد. ارقام اسپارکلر، برکفست و محلی اصفهان برای کشت پاییزه در خاک‌های خشک و شور پیشنهاد شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Comparison of growth characteristics, yield and quality traits in some radish cultivars cultivated in a saline soil at Isfahan region

نویسندگان [English]

  • Bayadir Hassan Malal 1
  • Hossein Ali Asadi-Gharneh 2
1 M.Sc. Student، Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University
2 Associate Professor، Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
چکیده [English]

Identifying and evaluating the variations in growth, performance and composition of crops is important for breeding and improving the quality of products. In this study, in addition to evaluating the qualitative and quantitative characteristics of five radishes (Raphanus sativus) cultivars, their compatibility with saline soil under the arid climate of Isfahan was investigated. The seeds of Isfahan local, Cherry Bell, Champion, Breakfast and Sparkler cultivars were planted in the fall based on a randomized complete block design and their characteristics were measured at the commercial maturity stage. Sparkler, Breakfast and Isfahan local cultivars had the highest growth and yield. The tubers of the cultivars were almost spherical in shape, and elongated tubers were observed only in Breakfast. Radish tubers showed considerable differences in terms of dry matter percentage (5.9-9.2%). The acidity of the tuber extract was not significantly different among the cultivars (pH 6.5±0.1), but the electrical conductivity of the tuber extract was significantly different (1.2-2.2 dS/m) and had a direct relationship with potassium content. The cultivars were significantly different in terms of the content of soluble solids (1.7-6.3 ˚Brix), titratable acid (6.2-9.1 g/100g) and their ratio (1.4-2-7). The content of vitamin C was 9.3-1.16 mg/100g; therefore, radish cannot be considered as a rich source of vitamin C in the diet. Radish had a significant amount of potassium (130-220 mg/100g) which is equivalent to about 10% of the consumer's daily requirement. Phosphorus concentration in tubers of radish cultivars (200-398 mg/kg) was lower than potassium. The differences in radish cultivars were related to genetic differences in vigor and differences in high soil electrical conductivity tolerance. For saline soils and arid climates, Sparkler, Breakfast and Isfahan local cultivars were suggested for autumn radish cultivation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • phosphoru
  • potassiu
  • Raphanus sativu
  • soluble solid
  • vitamin C