ارتباط بین نشانگرهای مولکولی با صفات کمی و کیفی میوه در ژنوتیپ‌های لایم متحمل به بیماری جاروک

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 محقق پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران.

2 دانشیار پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران.

3 استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، گیلان.

4 دانشیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، گیلان

5 استاد پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران.

چکیده

به‌منظور بررسی ارتباط بین نشانگرهای مولکولی با صفات مهم کمی و کیفی شامل درصد عصاره کل، آب‌میوه، میزان مواد جامد محلول (TSS)، میزان اسیدیته آب ‌میوه (TA)، میزان اسیدیته (pH)، میزان هدایت الکتریکی (EC)، ویتامین ث، چگالی میوه، حجم میوه، تعداد بذر در 33 ژنوتیپ لایم اسیدی از 13 جفت نشانگر ریز ماهواره (SSR) و 9 آغازگر ISSR استفاده شد. به این منظور، تجزیه رگرسیون گام به گام بین داده‌های مولکولی به‌عنوان متغیرهای مستقل و صفات مربوط به‌عنوان متغیرهای وابسته صورت گرفت. در مجموع 28 آلل از 11 جفت نشانگر ریز‌ماهواره ارتباط معنی‌داری با تغییرات 19 صفت داشتند. میزان اسیدیته با هفت آلل مثبت بیشترین و طول میوه، میزان TSS ، تعداد بذر،L (درخشندگی پوست)، C (کروما) و b (آبی به زردی) هر یک با یک آلل کمترین تعداد آلل مرتبط را داشتند. نشانگرهای ریزماهواره TAA41-1 و TAA1-2 به ترتیب با ضرایب 98/1 و 69/1 دارای بیشترین ضریب رگرسیون استاندارد شده با صفت ضخامت پوست میوه بودند. نتایج نشان داد که از 19 صفت بررسی شده، 17 صفت حداقل با یکی از نشانگرهای ISSR ارتباط معنی‌داری داشتند. در مجموع 39 باند از هشت نشانگر ISSR ارتباط معنی‌داری با تغییرات 17 صفت داشتند. با استفاده از نشانگرهای مرتبط به صفات کمی و کیفی میوه، می‌توان نتاج برتر را در مراحل اولیه رشد بدون نیاز به رسیدن نهال‌ها به مرحله بلوغ در برنامه‌های اصلاحی بویژه هیبریداسیون انتخاب کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Relationship between molecular markers with fruit quantitative and qualitative traits of tolerant lime genotypes to witch’s broom disease

نویسندگان [English]

  • Samaneh Raheb 1
  • Morteza Golmohammadi 2
  • Mahmoud Ghasemnezhad 3
  • Atefeh Sabouri 4
  • Behrouz Golein 5
1 Researcher of Genetic and Breeding of Horticultural Science Research Institute, Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ramsar, Iran.
2 Associate of Dept Plant Protection of Horticultural Science Research Institute, Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ramsar, Iran.
3 Professor of Dept. of Horticultural Science of University of Guilan, Rasht, Iran
4 Associate of Dept. of Agronomy & Plant Breeding, University of Guilan, Rasht, Iran.
5 Professor of Genetic and Breeding of Horticultural Science Research Institute, Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ramsar, Iran.
چکیده [English]

In order to investigate the relationship between markers related to important quantitative and qualitative traits including percentage of total extract, fruit juice, Total soluble solids (TSS), fruit juice acidity (TA), pH, EC, vitamin C, fruit density, fruit volume and number of seeds in 33 lime acidic genotypes, 13 pairs of microsatellite markers (SSR) and 9 ISSR markers were used. In this order, stepwise regression analysis was performed between molecular data as independent variables and related traits as dependent variables. A total of 28 alleles from 11 pairs of microsatellite markers were significantly associated with changes in 19 traits. Acidity with seven positive alleles was highest and fruit length, TSS, number of seeds, L (skin radiance), C (Chroma) and b (blue to yellow) each with one allele had the lowest number of related alleles. The microsatellite markers TAA41 1 and TAA1 2 had the highest standardized regression coefficients with coefficients of 1.98 and 1.69, respectively. The results showed that out of 19 evaluated traits, 17 were related to at least one of the ISSR markers. A total of 39 bands from eight ISSR markers were significantly associated with changes in 17 traits. Identifying markers related to quantitative and qualitative traits, superior progeny can be used in the early stages of seedling growth, and there is no need for the plants to enter the maturity stage in breeding programs, especially hybridization.

کلیدواژه‌ها [English]

  • ISSR and SSR markers
  • Lime
  • Quantitative and qualitative traits
  • Regression analysis