حفظ ارزش غذایی و آنتی‌اکسیدانی میوه‌ی پرتقال تامسون ناول و توسرخ مورو با استفاده از تیمارهای پوششی در سردخانه

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت، پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش

2 پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران.

3 مهندسی شیمی- صنایع غذایی، دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

چکیده

تیمارهای پس از برداشت به منظور حفظ ترکیب‌های آنتی‌اکسیدانی میوه‌ مرکبات طی نگهداری در سردخانه اهمیت دارد. در این پژوهش میوه پرتقال‌های تامسون‌ناول و مورو بعد از پوشش‌دهی (واکس پلی‌اتیلن، واکس براق‌کننده، واکس انباری، واکس Britex Ti، پاکت پلی‌اتیلنی، قارچ‌کش تکتو 60 و بدون پوشش) به مدت سه ماه در سردخانه (دمای پنج درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 درصد) نگهداری شدند. به فاصله هر 30 روز با نمونه‌برداری از میوه‌ها در سردخانه روند تغییر ترکیب‌های آنتی‌اکسیدانی (مهارکننده‌های رادیکا‌های آزاد) بررسی شد. نتایج نشان داد میزان فنل کل تا 30 روز اول انبارداری افزایش و سپس به‌طور معنا‌داری کاهش یافت. پاکت پلی‌اتیلنی و واکس انباری سبب افزایش فنل گوشت میوه‌ی هر دو رقم نسبت به سایر تیمارها شدند. بافت پوست رقم مورو در تیمار با واکس‌های پلی‌اتیلن، براق‌کننده و انباری در ماه دوم انبارداری سطح کاروتنوئیدی بالاتری داشت. میوه‌های تامسون تیمار شده با واکس براق‌کننده دارای بیش‌ترین و در تیمار با واکس انباری دارای کم‌ترین میزان آسکوربیک اسید بود. میزان آسکوربیک‌اسید میوه مورو در تیمار با واکس بریتکس طی انبارداری کاهش یافت. در پایان انبارداری فقط میوه‌های دارای واکس براق‌کننده نسبت به شاهد میزان آنتوسیانین بیش‌تری داشتند. در مجموع بر اساس نتایج ظرفیت آنتی‌اکسیدانی مشخص شد که میوه‌های تیمار شده با واکس انباری، واکس Britex Ti و پاکت پلی‌اتیلنی دارای کیفیت داخلی و توان آنتی‌رادیکالی بالاتری طی انبارداری بودند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Preservation of nutritional and antioxidant value of Thomson Navel and Moro blood oranges by using coating treatments in cold storage

نویسندگان [English]

  • javad Fatahi Moghadam 1
  • Seyedeh Elham Seyedghasemi 2
  • Zahra Shabanian 3
1 Postharvest Physiology and Technology department, Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ramsar, Iran
2 Citrus and Subtropical Fruits Research Center, Horticultural Science Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Ramsar, Iran
3 Department of Chemical Engineering, Science and Research University, Tehran- Iran
چکیده [English]

Using of postharvest treatments in citrus fruit is important due to maintaining of antioxidant compounds during cold storage. In this study, Thomson and Moro fruits after coating (Polyethylene, Shine, Storage and Britex Ti waxes, Polyethylene pack, Tecto 60 fungicide and Control) were stored for three months in cold storage (5°C, 85 RH). Antioxidant compounds changes were evaluated with sampling each 30 days interval. The results showed total phenolics increased during 30 days of storage and then decreased, significantly. Pulp phenolics in both cultivars increased using Polyethylene pack and Storage wax than other treatments. Peel tissues of Moro variety which treated by Polyethylene, Shine and Storage waxes had higher levels of total carotenoid in the second month of storage. Thomson fruits that covered with Shine and Storage waxes had the highest and the lowest ascorbic acid, respectively. The amount of ascorbic acid in Moro fruits covered with Britex Ti decreased during storage. In the end of storage, just fruits coated by Shine wax had higher total anthocyanin, significantly. Based on the total antioxidant capacity, it was found that fruits treated with Storage, Britex Ti waxes, and Polyethylene pack had higher inner quality and antiradical potential during storage.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant
  • Postharvest
  • Storage
  • Wax