جداسازی و تاثیر باکتری‌های ریزوسفری شور، قلیا و شور و قلیاپسند بر غلظت عناصر غذایی برگ در بادام پایه GN15

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 محقق، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی/ مشهد/ ایران

2 گروه علوم باغبانی/ دانشگاه فردوسی مشهد/ ایران

3 مربی پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی – باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی/ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

10.22092/rhsj.2024.361994.1057

چکیده

مطالعات نشان داده است که مکانیسم عمل باکتری‌های افراطی‌پسند محرک رشد گیاه در فراهمی و جذب عناصر تحت تنش‌های مختلف، متفاوت است. این پژوهش در دو بخش مجزا شامل 1) جداسازی و خالص‌سازی 55 جدایه شور، قلیا و شور و قلیاپسند از خاک‌های مختلف ریزوسفر بادام در استان خراسان رضوی و بررسی تولید ‌ایندول‌تری‌‌-استیک‌ اسید، حلالیت کمی فسفات‌های معدنی و تولید اگزوپلی‌ساکاریدها در همه جدایه‌ها در شرایط آزمایشگاهی برای انتخاب شش جدایه‌ برتر؛ و 2) آزمایش جدایه‌های برتر منتخب، در مجاورت پایه‌ بادام GN15 برای ارزیابی تأثیر آنها بر غلظت برخی عناصر غذایی پرمصرف، کم‌مصرف و یون‌های سمی کلر و سدیم برگ بادام اجرا شد. بیش‌ترین میانگین تولید ‌ایندول‌تری‌‌‌استیک‌ اسید، انحلال فسفات‌های معدنی و اگزوپلی‌ساکارید به‌ ترتیب مربوط به جدایه‌های قلیاپسند (A7 وA11)، شور و قلیاپسند ( HA7وHA9) و شورپسند (H10 وH22) بود. باکتری‌های شورپسند کارایی بیش‌تری در افزایش نیتروژن، فسفر و پتاسیم؛ و کاهش سدیم برگ نشان دادند. باکتری‌های قلیاپسند با بیش-ترین جذب (4/36 %) در افزایش غلظت عناصرکم‌مصرف آهن و روی برگ موثر واقع شدند. باکتری‌های شورپسند نسبت به باکتری‌های قلیاپسند و شور و قلیاپسند راندمان بالاتری به ترتیب با 5/34 ، 3/33 و 2/32 % در جذب عناصر پرمصرف؛ و نیز عدم جذب یون‌های سمی کلر و سدیم (به ترتیب با 3/72 ، 3/65 و 4/62 %) برای پایه GN15 نشان دادند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Isolation and Influence of Halophilic, Alkaliphilic, and Haloalkaliphilic Rhizospheric Bacteria on the Concentration of Leaf Nutrients in GN15 Almonds Rootstocks

نویسندگان [English]

  • Mehrnoush Eskandari Torbaghan 1
  • Gholam Hossein Khalili Torghabe 2
  • Abdolhamid Sherafati 3
1 Researcher, Soil and Water Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
2 Horticultural Department/ Ferdowsi University of Mashhad/Iran
3 Instructor, Horticulture Crops Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
چکیده [English]

Mechanism of plant growth-promoting extremophilic bacteria in the availability and uptake of nutrients under different stresses varies. Fifty-five halophilic, alkaliphilic, and haloalkaliphilic isolates were isolated and purified from different almond rhizosphere soils in Khorasan Razavi province. Production of indole-3-acetic acid (IAA), quantitative solubility of mineral phosphates (PSB), and production of exopolysaccharides (EPS) in all isolates were investigated in vitro to select superior producer isolates. Six selected isolates were tested near the rootstocks to determine their effect on the concentration and availability of some macro and micronutrients, sodium and chlorine ions in rootstocks with different salinity and alkalinity soils. The highest average production of indole-3-acetic acid, dissolution of mineral phosphates and exopolysaccharide was observed for alkaliphilic (A7, A11), haloalkaliphilic (HA7 and HA9) and halophilic (H10 and H22) bacteria isolates, respectively. Halophilic bacteria showed more efficiency in increasing nitrogen, phosphorus, and potassium of the plant and decreasing sodium plants. Alkaliphilic bacteria with the highest absorption (36.4%) effectively increased trace elements (iron and zinc) in plants. Halophilic bacteria compared to alkaliphilic and haloalkaliphilic bacteria have a higher efficiency with 34.5, 33.3 and 32.2%, respectively, in the absorption of macronutrients; and they also showed no absorption of toxic chlorine and sodium ions (72.3, 65.3 and 62.4%, respectively) for GN15 rootstocks.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Exopolysaccharide
  • Indole-3-acetic acid
  • Halophilic Bacteria
  • Potassium to sodium ratio
  • Zinc