اثر محلول‌پاشی کودهای پروآمین، پروسولفا و پرومیک بر عملکرد کمی و کیفی برگ سبز چای ایران

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه فناوری و مدیریت تولید، پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران

2 پژوهشکده چای،موسسه تحقیقات علوم باغبانی،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران

3 پژوهشکده چای - موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور

10.22092/rhsj.2024.362752.1066

چکیده

این پروژه با هدف بررسی محلول‌پاشی غلظت‌های مختلف کودهای پروآمین، پروسولفا و پرومیک تولید شرکت پایاتجارت بر عملکرد و کیفیت برگ‌سبز چای به مدت یک سال در دو باغ چای اراضی تحقیقاتی پژوهشکده چای در قالب اسپلیت پلات در زمان با طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تیمار T1: بدون محلول‌پاشی ( شاهد) T2: محلول‌پاشی با مخلوط کودهای ProAmin(0.5%)+ProSulfa(0.5%)+ProMic(0.2%): و T3محلول‌پاشی با مخلوط کودهای ProAmin(1%)+ProSulfa(1%)+ProMic (0.4%) و سه تکرار اجرا شد. محلول‌پاشی اوایل خرداد و شهریور بعد از هر برداشت انجام شد. در هر برداشت عملکرد هر پلات محاسبه و غلظت عناصر غذایی و مقادیر عصاره آبی، تانن و خاکستر کل در هر برداشت اندازه‌گیری شد. در برداشت تابستانه نمونه برگ برای چای‌سازی به آزمایشگاه مینیاتوری منتقل شد. چای تولیدشده با استفاده از ارزیاب تخصصی، آزمایش چشایی شد. مقایسه میانگین‌ها نشان داد تیمارهای T2 و T3 نسبت به شاهد به ترتیب باعث افزایش %29و 16 عملکرد برگ سبز و %7/15 و 9/10 تعداد شاخساره شدند. همچنین محلول‌پاشی‌ها نسبت به شاهد به ترتیب باعث افزایش 5% و %7 غلظت نیتروژن و آهن و کاهش معنی‌دار غلظت فسفر شاخساره شدند. چای ساخته‌شده از برگ بوته‌های تیمارهای کودی نسبت به شاهد، امتیاز حسی بالاتری داشت. بیشترین مقدار عصاره آبی در تیمار T3 مشاهده شد اما تانن و خاکستر کل تحت تأثیر تیمارهای کودی قرار نگرفتند. در چای ساخته‌شده از تیمار T3، مقدار تئاروبیجین و تئافلاوین نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود. درمجموع محلول‌پاشی نسبت به شاهد تأثیر مثبتی بر کمیت و کیفت برگ سبز داشته است و تیمار T2 با توجه به تأثیر بیشتری که بر وزن‌تر برگ‌سبز چای نشان داد، می‌تواند به‌عنوان تیمار برتر برای مصرف در محدوده وسیع‌تری از باغ‌های چای ترویج شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Foliar Application of ProAmin, ProSulfa and ProMic fertilizers on the quantitative and qualitative yield of Iranian tea

نویسندگان [English]

  • Ehsan Kahneh 1
  • Samar Ramzi 2
  • Ahmad Shirinfekr 3
1 Tea Research Center, Horticultural Science Research Institute, AREEO, Lahijan, Iran
2 Tea Research Center ,Horticultural Sciences Research Institute, Agricaltural Research, Educational Extension Organization(AREEO),Lahijan, Iran
3 Tea Research Center
چکیده [English]

This project aims to investigate foliar application of different concentrations of proamine, prosulfa and promic fertilizers produced by Payacorp Company on yield and quality of green tea leaves to select the best foliar application dose for in two tea gardens of Tea Research Center as split plot in time with plan Base of CRBD with three treatments T1: no foliar feeding (control) T2: foliar spraying with mixture of ProAmin(0.5%) + ProSulfa(0.5%) +ProMic(0.2%) T3: foliar feeding with mixture of ProAmin fertilizers(1%) )+ProSulfa (1%)+ProMic(0.4%) were performed. Sparying was done in early June and September after each harvest. In each harvest, yield was calculated and nutrients concentration, water extract, tannin and total ash were measured in each harvest. Leaf samples was transferred to miniature laboratory for tea processing. The made tea was taste by specialized taster. Mean comparison showed that T2 and T3 increased green leaf yield by 16, 29% and shoots number by 15.7% and 10.9%, respectively compared to control. The results showed that foliar spraying has increased concentration of N and Fe by 5% and 7%, respectively. Fertilizer treatments caused significant decrease in shoot P concentration compared to control. The results showed that tea made from leaves of treated plants with both fertilizer levels has a higher sensory score than control. The highest amount of water extract was observed in T3, but tannin and total ash were not affected by fertilizer. In tea made from leaves of T3 treatment, amount of thearubigins and theaflavins is higher than that of control treatment. It can be concluded that foliar spraying had positive effect on quantity and quality of green leaves compared to the control. Considering greater effect that T2 treatment has on weight of green leaves, it can be promoted as a superior treatment for use in a wider range of tea gardens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Tea
  • Foliar Feeding
  • Quality
  • Taste