مطالعه تغییرات زمانی رنگیزه‌های برگ اکسیشن‌های منتخب چای ارغوانی در آستانه-اشرفیه

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی- دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

2 گروه فناوری و مدیریت تولید، پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران

3 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

10.22092/rhsj.2025.366050.1098

چکیده

تنوع بخشیدن به محصولات چای و افزایش ارزش‌افزوده یک روش توسعه اقتصادی برای افزایش بازارپسندی چای در بازارهای جدید محلی و بین‌المللی است. چای ارغوانی، ژنوتیپی است که بوته با برگ‌های قرمز تا ارغوانی ظاهرشده و غنی از آنتوسیانین است. لذا این تحقیق با هدف شناسایی و انتخاب بوته‌های چای با رنگ پایدار و حاوی مقادیر بیشتر آنتوسیانین طی دوره بهره‌برداری در شهرستان آستانه‌اشرفیه اجرا گردید. بدین منظور از باغ‌های چای روستاهای بازان، تجن و کیسم بازدید به عمل آمد. با پایش میدانی، بوته‌هایی با رنگ متفاوت شناسایی و از 12 مکان انتخاب-شده، تعداد چهار بوته با شماره‌های 11،2،1 و 12 در روستای بازان و تجن که رنگ برگ‌ها قرمز تا بنفش و تفاوت بیشتری با رنگ معمولی برگ چای داشت، مشخص شد. از هر بوته انتخاب‌شده، یک جوانه و دو برگ با دست برداشت و به آزمایشگاه منتقل شد. مقدار آنتوسیانین کل، کلروفیل و کارتنوئید در برگ‌ها اندازه‌گیری شد. به‌منظور بررسی تغییرات یا پایداری رنگ بوته‌ها در طی فصل رویشی و برگچینی، در چند نوبت بازدید انجام شد. در صورت پایدار بودن رنگ ارغوانی نسبت به برگچینی اقدام و مجدداً مقدار رنگ‌دانه‌ها اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که اکسیشن شماره 11 در برداشت پنجم با 68/4842 میکروگرم در گرم بیشترین و در برداشت دوم با 92/1168 میکروگرم در گرم، کمترین فعالیت آنتوسیانین و بیشترین تغییرات زمانی را داشت در حالیکه بیشترین میانگین آنتوسیانین با 72/3179 و کمترین تغییرات زمانی مقدار آنتوسیانین در اکسیشن شماره 12 ثبت شد. بیشترین مقدار کلروفیل کل و کارتنوئید هم در برداشت پنجم اکسیشن1 مشاهده شد. با بررسی همبستگی بین رنگیزه‌ها مشخص شد که بین مقدار آنتوسیانین و دو رنگیزه دیگر رابطه منفی وجود دارد اما معنی‌دار نیست. لذا با توجه به نتایج حاصله اکسیشن شماره 12 می‌تواند برای تحقیقات بعدی به‌منظور معرفی ژنوتیپ چای غنی از آنتوسیانین مورد پایش و مطالعه قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Studying temporal changes of leaf pigments of selected purple tea accessions in Astana-Ashrafieh

نویسندگان [English]

  • Amir Sahraroo 1
  • Tahereh Rezaii 1
  • Ehsan Kahneh 2
  • Moazzam Hassanpour Asil 3
1 Dep. of Horticulture, University of Guilan
2 Tea Research Center, Horticultural Science Research Institute, AREEO, Lahijan, Iran
3 Dep. of horticulture, University of Guilan
چکیده [English]

Diversifying tea products and increasing their added value is a strategic approach to enhancing the marketability of tea in both new local and international markets. Purple tea, characterized by its red to purple leaves, is rich in anthocyanins. This study aimed to identify and select tea plants with stable coloration and higher anthocyanin content during the harvesting period in Astana Ashrafieh. To achieve this, tea gardens in Bazan, Tajen, and Kisem villages were surveyed. Through field monitoring, bushes with distinct coloration were identified, and from 12 locations, four bushes with numbers 11, 2, 1, and 12 were selected in Bazan and Tajen villages. These bushes displayed leaves with red to purple hues, which were markedly different from the typical leaf color. For each selected plant, one bud and two leaves were hand-picked and taken to the laboratory, where the total anthocyanin, chlorophyll, and carotenoid content were measured. To assess the stability of the leaf color during the growing and harvesting season, multiple visits were made. If the purple color remained stable, the leaves were harvested, and the pigment content was measured again. The results showed that accession number 11 exhibited the highest anthocyanin activity during the fifth harvest with 4842.68 μg/g, and the lowest anthocyanin activity during the second harvest with 1168.92 μg/g, indicating the most temporal variation. In contrast, accession number 12 recorded the highest average anthocyanin content at 3179.72 μg/g and the least temporal variation. The highest levels of total chlorophyll and carotenoid were observed in the fifth harvest of accession 1. A correlation analysis between pigments revealed a negative but insignificant relationship between anthocyanin levels and the other two pigments. Based on these findings, accession number 12 is a promising candidate for further research and potential introduction as a genotype rich in anthocyanins.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anthocyanin
  • total chlorophyll
  • carotenoid
  • tea
  • genotype