ارزیابی سازگاری کلون تجاری زرشک بیدانه (Berberis vulgaris) درشرایط آب و هوایی استان قزوین، ایران

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 هیئت علمی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قزوین

2 استادیار باغبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی

3 هئیت علمی بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و

4 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قزوین

5 معاون پژوهش و فناوری، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری

10.22092/rhsj.2025.366205.1100

چکیده

شرایط خشک و خاک‌های نامرغوب کشور از محدودیت‌های اصلی کشاورزی ایران می‌باشند که کشت بسیاری از گیاهان را محدود کرده است. لذا کشت گیاهانی مانند زرشک که نسبت به این شرایط متحمل بوده و در ضمن عملکرد مناسبی داشته باشند باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین در این مطالعه، سازگاری یک کلون تجاری زرشک بیدانه به‌منظور معرفی به عنوان یک محصول باغی مناسب جهت کاشت در شرایط آب و هوایی استان قزوین مورد بررسی قرار گرفت. نهال‌های زرشک بی‌دانه، در دی ماه 1398 در سه منطقه جغرافیایی شامل ایستگاه‌های اسماعیل آباد واقع در شهرستان قزوین، یزبر واقع در شهرستان آبیک و زرآباد واقع در شهرستان الموت به ترتیب با ارتفاع‌های 1329، 1170 و 1450 متر از سطح دریا کشت شدند. فاکتورهای مورد بررسی شامل زمان گلدهی، تشکیل میوه، زمان رسیدن میوه، عملکرد تر هر درختچه در سال پربار و ویژگی‌های کمی و کیفی میوه بودند. بر اساس نتایج زودترین تاریخ گلدهی و تشکیل میوه در ایستگاه یزبر با ارتفاع کمتر (1170 متر) و پس از آن در منطقه اسماعیل آباد (1329 متر) و الموت (1450 متر) مشاهده شد. تاریخ رسیدن میوه در الموت با ارتفاع بیشتر زودتر از سایر مناطق بوده است. بیشترین وزن تر میوه هر درختچه در سال پر بار (3344 گرم) در منطقه الموت مشاهده شد. بیشترین وزن تر و خشک 10 حبه (به‌ترتیب 5/1 و 31/0 گرم) نیز در منطقه الموت مشاهده شد. بیشترین میزان اسید قابل تیتراسیون و اسید آسکوربیک مربوط به میوه‌های منطقه الموت با ارتفاع بالاتر بود. بر اساس نتایج می‌توان نتیجه گرفت که کلون انتخابی زرشک بی‌دانه، در منطقه الموت سازگاری بهتری نشان داد، بنابراین کشت آن در منطقه الموت توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Study on the adaptation of a commercial clone of seedless barberry (Berberis vulgaris) to the climatic conditions of Qazvin province, Iran

نویسندگان [English]

  • shiva ghasemi 1
  • Mostafa Ghasemi 2
  • Hadi Zeraatgar 3
  • babak gharali 4
  • Valiollah Rasoli 5
1 Qazvin Agricultural and Natural Resources Research and Education Center,
2 Qazvin Agricultural and Natural Resources Research and Education Center,
3 Horticulture Crops Research Department, South Khorasan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Birjand, Iran
4 Plant Breeding Department, Temperate Fruits Research Center, Horticultural Sciences Research Institute¸ AREEO, Qazvin, Iran.
5 Shahid Beheshti St. No:118, Qazvin, Iran
چکیده [English]

Droughts and poor soils are the main agricultural constraints in Iran that have limited the cultivation of many plants. Therefore, the cultivation of plants such as barberry that are tolerant to these conditions and have good performance should be considered. Therefore, in this study, the adaptation of a commercial clone of seedless barberry was investigated in order to introduce it as a suitable orchard crop for planting in the climatic conditions of Qazvin province. Seedless barberry plants were planted in January 2019 in three geographical areas including Esmaeil Abad located in Qazvin city, Yezbar located in Abyek city and Zarabad located in Alamut city at altitudes of 1329, 1170 and 1450 meters above sea level, respectively. The factors studied included flowering time, fruit set, fruit ripening time, fresh yield of each shrub in the on year, and quantitative and qualitative characteristics of the fruit. Based on the results, the earliest date of flowering and fruit set was observed in Yezbar station with a lower altitude (1170 m) followed by Esmail Abad region (1329 m) and Alamut (1450 m). The date of fruit ripening in Alamut with a higher altitude was earlier than in other regions. The highest fresh weight of fruit per shrub in the on year (3344 g) was observed in Alamut region. The highest fresh and dry weight of 10 berries (1.5 and 0.31 g, respectively) was also observed in Alamut region. The highest titratable acid and ascorbic acid levels were related to fruits in Alamut region with a higher altitude. Based on the results, it can be concluded that the selected clone of seedless barberry showed better adaptation in Alamut region, therefore its cultivation in Alamut region is recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Adaptation
  • Altitude
  • Flowering
  • Qualitative Traits