ارزیابی تحمل سرما در ارقام/ژنوتیپ‌های مختلف بادام با استفاده از برخی نشانگرهای زیستی جوانه‌های برگ

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 پژوهشکده میوه‌های سردسیری و معتدله، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج، کرج، ایران

10.22092/rhsj.2025.368643.1117

چکیده

این مطالعه، نشانگرهای زیستی مرتبط با تحمل سرما در جوانه‌های برگی بادام و ارتباط آن‌ها با تحمل سرما در جوانه‌های گل بادام را ارزیابی کرد. تحمل سرما در جوانه‌های گل در سال‌های 1398 و 1399 برای ۲۶ و ۳۰ رقم/ژنوتیپ به‌ترتیب، با استفاده از تحلیل حرارتی، ارزیابی ظاهری و نشتی یون سنجیده شد. بر اساس این ارزیابی‌ها، ارقام/ژنوتیپ‌ها در چهار خوشه حساس، نیمه‌حساس، نیمه‌متحمل و متحمل دسته‌بندی شدند. در مقایسه با خوشه حساس، خوشه متحمل در سال‌های 1398 و 1399 به‌ترتیب دارای 38/3 و 97/2 درجه سانتی‌گراد دمای اگزوترم پایین‌تر، 21 و 16 درصد نشت یون کمتر، 43 و 26 درصد قندهای محلول بیشتر، 20 و 42 درصد پراکسید هیدروژن کمتر، 47 و 49 درصد پرولین بیشتر، 24 و 16 درصد ظرفیت ضداکسیدانی بیشتر و 10 و 22 درصد ترکیبات فنلی بیشتر بود. همبستگی‌های معنی‌داری بین نشانگرهای زیستی جوانه برگ و شاخص‌های تحمل سرما در جوانه گل مشاهده شد که نشان می‌دهد نشانگرهای زیستی جوانه برگ می‌توانند نمایانگر تحمل سرما در جوانه گل باشند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Cold Tolerance in Different Almond Cultivars/Genotypes Using Some Biological Markers of Leaf Buds

نویسندگان [English]

  • Ali Kasraeian 1
  • Ali Tehranifar 1
  • Ali Imani 2
  • Yahya Selahvarzi 1
1 Department of Horticultural Science and Landscape Architecture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran
2 Temperate Fruit Research Center, Horticultural Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

This study evaluated biological markers in almond leaf buds associated with cold tolerance and their relationship to the cold tolerance of almond flower buds. Flower bud cold tolerance was assessed in 2019 and 2020 for 26 and 30 cultivars/genotypes, respectively, using thermal analysis, visual assessment, and ion leakage. Based on these assessments, cultivars/genotypes were classified into four clusters: sensitive, semi-sensitive, semi-tolerant, and tolerant. Compared to the sensitive cluster, the tolerant cluster exhibited the following differences in 2019 and 2020, respectively: exotherm temperatures were lower by 3.38°C and 2.97°C; ion leakage was reduced by 21% and 16%; soluble sugar content increased by 43% and 26%; hydrogen peroxide levels decreased by 20% and 42%; proline levels increased by 47% and 49%; antioxidant capacity increased by 24% and 16%; and phenolic compounds increased by 10% and 22%. Significant correlations were found between leaf bud biomarkers and flower bud cold tolerance indices, suggesting that leaf bud biomarkers are indicative of flower bud cold tolerance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Almond
  • Biomarkers
  • Frost damage
  • Ion leakage
  • Leaf bud