اثرات تنش آبی و عملیات به‌باغی بر ویژگی‌های مورفولوژیک، فیزیولوژیک و کیفیت بادام شاهرودی رقم 12

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهش بخش تحقیقات علوم زراعی و باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات،

2 استادیار پژوهش بخش تحقیقات علوم زراعی و باغبانی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال وبختیاری،سازمان تحقیقات،

3 استادیار پژوهش بخش خاک وآب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

10.22092/rhsj.2025.369661.1125

چکیده

به منظور ارزیابی تاثیر تلفیق شیوه‌های مدیریت به‌باغی با سیستم‌های آبیاری کارآمد در افزایش عملکرد باغ‏های بادام، آزمایشی به صورت کرت‌های خردشده (اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات بادام مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری اجرا گردید. کرت‌های اصلی شامل مدیرت به‌باغی وکرت فرعی شامل تیمار آبیاری کامل (تامین آب به‌میزان 100 درصد نیاز آبی برآورد شده در تمام مراحل رشدی) و تیمار آبیاری‌کم (تامین آب فقط به میزان50 درصد از نیاز آبی برآورد شده در آبیاری) بود. رقم مورد استفاده در این پروژه 12شاهرود بود که بر روی پایه رویشی GN پیوند زده شده بود. پس از اعمال تیمارها، صفات رشدی، زایشی، فیزیولوژی و غلظت عناصر غذایی در نهال‌های تحت مطالعه اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد در صفات مورفولوژی طول و عرض تاج نهال، طول و قطر شاخه و طول و عرض برگ تحت تاثیر آبیاری کم قرار گرفته و این تیمار سبب کاهش کلیه موارد ذکر شده گردید. همچنین تیمار کم‏‏آبیاری سبب کاهش طول و قطر میوه و عملکرد گردید. همچنین تیمار کم‏‏آبیاری سبب کاهش غلظت عناصر مس، روی، آهن، منگنز، فسفر و افزایش پتاسم در برگ گردید. همچنین کم آبی سبب افزایش پرولین برگ و کاهش آب برگ گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of water stress and orchard management on morphological, physiological and quality characteristics of Shahroudi almond cultivar 12

نویسندگان [English]

  • Babak Madani 1
  • Farzane Razavi 1
  • ُSeyed Asghar Mousavi 2
  • Bijan Haghighati 3
1 Research Assistant Professor, Agricultural and Horticultural Sciences Research Department, Chaharmahal and Bakhtiari Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shahre
2 Research Assistant Professor, Agricultural and Horticultural Sciences Research Department, Chaharmahal and Bakhtiari Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shahre
3 Assistant Professor, Soil and Water Department, Chaharmahal and Bakhtiari Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Shahrekord, Iran
چکیده [English]

In order to evaluate the effect of combining orchard management practices with efficient irrigation systems on increasing yield in almond orchards, an experiment was conducted in split plots with randomized block design and three replications at almond station of the Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Chaharmahal and Bakhtiari province. The main plots included orchard management and the subplots included full irrigation treatment, supplying water at 100% of the estimated water requirement at all growth stages, and low irrigation treatment (supplying water at only 50% of the estimated water requirement for irrigation). The cultivar used in this project was Shahrood 12, grafted onto GN rootstock. After the treatment, growth, reproductive, physiological traits and nutrient concentrations were measured in the seedlings under study. The results showed that the morphological traits of tree crown length and width, branch length and diameter, and leaf length and width were affected by low irrigation and this treatment reduced all of the above factors. Also, low irrigation treatment reduced fruit length and diameter and function. Also, low irrigation treatment caused a decrease in the concentration of copper, zinc, iron, manganese, phosphorus, and an increase in potassium in the leaves. Also, low water caused an increase in leaf proline and a decrease in leaf water.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Almond
  • Low Irrigation
  • Growth
  • Physiological Traits
  • Nutrients