مقایسه صفات کمی و کیفی محصول کیوی فروت رقم هایوارد در روش های سنتی و علمی هرس زمستانی

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیئت علمی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری

2 عضو سازمان کشاورزی استان مازندران - مدیریت جهاد کشاورزی تنکابن

3 کارمند سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران - مدیریت جهاد کشاورزی رامسر

10.22092/rhsj.2025.368807.1119

چکیده

برای بررسی اثرات اجرای هرس زمستانی به شیوه علمی در باردهی تاکهای کیوی فروت رقم هایوارد و مقایسه ان با روش سنتی و مرسوم بین باغداران، پروژه‌ای ترویجی در دو شهرستان رامسر و تنکابن با تاک‌های به ترتیب 15 و 12 ساله رقم هایوارد بانجام گرفته است.در هرس علمی برای هر تاک تعداد 38 تا 40 بازوی یک ساله به طول 16 گره و فاصله 40 تا 45 سانتی‌متر از یکدیگر حفظ شد و تمام بازوهای میوه‌دار و ضعیف حذف شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، هرس علمی موجب افزایش 3.55 کیلوگرم در عملکرد هر تاک و 27.09 گرم در وزن هر میوه شد. طول و قطر میوه‌ها نیز در هرس علمی بیشتر از شیوه سنتی بود و سبب تولید میوه‌هایی با ماده خشک و ویتامین ث بیشتری گردید. مقایسه نتایج دو مکان نیز نشان داد که در شهرستان تنکابن، میزان متوسط عملکرد و وزن میوه‌ها بیشتر از رامسر بوده و برهمکنش مکان و شیوه هرس نیز برای دو صفت ماده خشک و ویتامین ث میوه‌ها اثر معنی‌داری داشته است. در مجموع می‌توان پیش‌بینی کرد که استفاده از روش علمی در تاکستان‌های کیوی‌فروت رقم هایوارد می‌تواند ضمن افزایش عملکردی در حدود یک تن در هکتار، منجر به تولید محصولی با کیفیت و ماندگاری بیشتر در مقایسه با روش سنتی شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Comparison of quantitative and qualitative traits of kiwifruit yield in the recommended and scientific methods for winter pruning.

نویسندگان [English]

  • babak adouli 1
  • Maryam Saraei 2
  • Marie Babri 3
1 Scientific member of Citrus and Subtropical Research Center
2 Member of Agriculture Organization of Mazandaran- Management of Tonekabon Agricultural Jihad
3 Member of Agriculture Organization of Mazandaran- Management of Ramsar Agricultural Jihad
چکیده [English]

In order to investigate the effects of winter pruning in a scientific way on the fruiting of kiwi fruit vines of the Hayward variety and compare it with the traditional method among gardeners, an extension project has been carried out in two cities of Ramsar and Tonkabon with 15- and 12-year-old vines of the Hayward variety, respectively.By scientific pruning, 38 to 40 one-year arms with a length of 16 knots and a distance of 40 to 45 cm from each other were kept for each vine, and all fruit bearing and weak arms were removed. According to the results, scientific pruning increased the yield of each vine by 3.55 kg and the weight of each fruit by 27.09 grams. The length and diameter of the fruits were also greater in scientific pruning than in the traditional method, and it resulted in the production of fruits with more dry matter and vitamin C The comparison of the results of two locations also showed that in Tonkabon city, the average yield and weight of fruits were higher than in Ramsar, and the interaction of location and pruning method also had a significant effect on two attributes of dry matter and vitamin C of fruits. In general, it can be predicted that the use of the scientific method in the Hayward kiwifruit vineyards can increase the yield by about one ton per hectare, and lead to the production of a product with a higher quality and durability compared to the traditional method.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Kiwifruit
  • Vine
  • winter pruning
  • Bearing