ارزیابی صفات کمی و کیفی ارقام جدید گوجه فرنگی در شرایط گلخانه

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

2 مؤسسه ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

10.22092/rhsj.2025.370276.1128

چکیده

آزمون تمایز، یکنواختی و پایداری گوجه‌فرنگی یک جزء حیاتی برای حفاظت از ارقام گیاهی و گواهی بذر است و تضمین می‌کند که ارقام جدید ازارقام موجود قابل تمایز، دارای یکنواختی درصفات و پایدار در طول نسل‌ها هستند. این فرآیند برای حفظ حقوق بهنژادگران و حفظ استانداردهای کشاورزی ضروری است. به منظور بررسی تمایز، یکنواختی، پایداری و تهیه شناسنامه مورفولوژیک تعداد 13رقم گوجه فرنگی با تیپ رشد نامحدود (9 رقم جدید و 4 رقم شاهد) مورد بررسی قرارگرفتند. ارقام براساس صفت کیفی شانه سبز میوه، صفت شبه کیفی شکل میوه دربرش طولی و صفات کمی سفتی میوه، نوع گل آذین، برجستگی دمگاه میوه، تاول زنی برگ، اندازه اثر دمگل دردمگاه، رنگیزه آنتوسیانین یک سوم بالایی ساقه، وضعیت برگ وتعداد حفره میوه از یکدیگر متمایزگردیدند. نتایج حاصل ازتجزیه واریانس داده‌ها نشان دادکه برای صفات کمی اندازگیره شده طول میوه، قطر میوه، نسبت طول به قطر میوه، ضخامت پریکارپ، قطر کل میوه دربرش عرضی، قطر هسته، وزن میوه، طول لایه سواگر ازنظرآماری تفاوت معنی‌داری بین ارقام درسطح احتمال یک درصدمشاهده گردید. تمایز معنی‌دار بین ارقام درصفات وزن میوه (192-9 گرم) وضخامت پریکارپ مشاهده شد. بعلاوه صفت عرض برگ تفاوت آماری معنی‌داری درسطح پنج درصد را نشان داد. همبستگی مثبت معنی‌داری بین قطر هسته میوه باصفات ضخامت پریکارپ، طول میوه، قطر میوه و وزن میوه درسطح 1% مشاهده گردید. بعلاوه طول لایه سواگر با صفات طول میوه، قطر میوه و وزن میوه همبستگی مثبت معنی داری در سطح 5% را نشان داد. برای ارزیابی یکنواختی، ازاستاندارد جامعه یک درصد با میزان اطمینان حداقل 95 درصد استفاده گردید،که همه ارقام ازاستانداردهای یکنواختی لازم برخوردار بودند. با توجه به یکنواختی ارقام موردآزمایش، ارقام ازپایداری لازم نیز برخوردار بودند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of quantitative and qualitative traits of new tomato varieties under greenhouse conditions

نویسندگان [English]

  • liela yari 1
  • Mohammad Reza Jazayeri 1
  • Saeed Amini 1
  • Maryam Divsalar 2
  • Hossein Shayegan 1
  • Leila Ayatollahy tafti 1
1 Seed and Plant Certification and Registration Research Institute (SPCRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2 Seed and Plant Certification and Registration Research Institute (SPCRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
چکیده [English]

Tomato Distinctness, Uniformity, and Stability (DUS) testing is a critical component for plant variety protection and seed certification,ensuring that new varieties are distinguishable from existing ones,uniform in their characteristics, and stable across generations.This process is essential for safeguarding breeders' rights and maintaining agricultural standards. In order to provide morphological description and evaluation of Distinctness,Uniformity and Stability (DUS), 13 indeterminate tomato varieties(9 new varieties and4 control varieties)were evaluated in greenhouse conditions.Varieties were distinguished based on the qualitative trait of fruit green shoulder,the Pseudo-qualitative trait of fruit shape in longitudinal section, and quantitative traits such as fruit firmness, inflorescence type, ribbing at peduncle end, blistering of leaf, size of peduncle scar, anthocyanin coloration in the upper part of the stem, leaf attitude, and number of locules in fruit. Analysis of variance quantitative traits indicated that evaluated traits such as fruit length and diameter, length to diameter of fruit, pericarp thickness, total diameter of fruit, diameter of core, fruit weight and pedicle length were significantly different at the P ≤ 0.01 probability level. Significant differences were observed between cultivars in fruit weight (9-192 g) and pericarp thickness. Also width of leaf were significantly different at the P ≤ 0.05 probability level. A significant positive correlation was observed between the diameter of the fruit core and the traits of pericarp thickness, fruit length, fruit diameter and fruit weight at the 1% level. In addition, the length of the abscission layer showed a significant positive correlation with the traits of fruit length, fruit diameter, and fruit weight at the 5% level. To assess uniformity, a community standard of 1% was used with a confidence level of at least 95%, indicating that all varieties met the required uniformity standards. Due to the uniformity of the tested cultivars, the cultivars had the necessary stability.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Distinctness
  • Morphological characteristics
  • Stability
  • variety
  • Uniformity