تاثیر عملیات خوب کشاورزی (GAP) بر ترکیبات فیتواستروژنی میوة انار

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

10.22092/rhsj.2024.363263.1076

چکیده

انار یا میوة قدرت طبیعت ، یکی از مهم‌ترین میوه‌های مناطق گرمسیری ایران است که بیشتر در مناطق حاشیه‌ای با تابستان‌های گرم و خشک و زمستان‌های سرد دارای معمولا آب و خاک نسبتا شور، پرورش داده می‌شود. گرمای زیاد موجب سوختگی و سرمای زیاد باعث ترکیدگی آن می‌شود و از لطافت پوست و مرغوبیت میوه کم می‌کند. برای برخورداری از برداشت انار با کیفیت مطلوب، عملیات خوب کشاورزی ( AGP) راهنمای خوبی است. این عملیات، مجموع روش‌های کشاورزی است که از طریق حفظ پایداری زیست‌محیطی، اقتصادی و اجتماعی، منجر به تولید محصولی ایمن و مطلوب می‌شود. از طرف دیگر، میوة انار حاوی گروهی از مواد شیمیایی به‌نام فیتواستروژن‌هاست که از نظر ساختمانی مشابه استروژن انسانی بوده و اثراتی مانند آن دارد. امروزه، علاوه بر مصرف انار به‌عنوان میوه، خصوصیات دارویی و کاربرد آن در صنایع غذایی نیز مورد توجه بسیاری از پژوهشگران ‌است. برای مثال، روغن هستة انار برای تأمین اسیدهای چرب ضروری اهمیت دارد و منبع طبیعی فیتواستروژن و آنتی‌اکسیدان‌های قوی (موادی که از اکسیداسیون جلوگیری می‌کنند) محسوب می‌شود. امروزه، یکی از شاخص‌های مورد توجه خریداران انار، میزان فیتواستروژن موجود در آن است. چرا که سالانه، هزینة زیادی صرف ساخت و خرید مکمل‌های استروژنی می‌شود در حالی که در موارد بسیاری مانند تقویت سلامت قلب و عروق، و مسائل مربوط به اختلال هورمونی می‌توان این ماده را از منابع غذایی طبیعی دریافت کرد. رعایت عملیات خوب کشاورزی، بر کیفیت انار از جمله ترکیبات فیتواستروژنی موثر است که این مقاله به این مهم می‌پردازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of good agricultural practices (GAP) on phytoestrogenic compounds of pomegranate fruit

نویسنده [English]

  • Behjat Tajeddin
Department of Food Engineering & Post Harvest Technology, Agricultural Engineering Research Institute (AERI), Agriculture Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj,
چکیده [English]

Pomegranate or nature’s power fruit is one of the most important fruits of the tropical regions of Iran, which is mostly grown in marginal areas with hot and dry summers and cold winters, usually with relatively salty water and soil. Too much heat causes burns and too much cold causes it to burst and reduces the softness of the skin and the quality of the fruit. Good Agricultural Practice (GAP) is a good guide to have good quality pomegranate harvest. This operation is a set of agricultural methods that lead to the production of a safe and desirable product by maintaining environmental, economic and social stability. On the other hand, pomegranate fruit contains a group of chemicals called phytoestrogens, which are structurally similar to human estrogen and have similar effects. Nowadays, in addition to consuming pomegranate as a fruit, its medicinal properties and its use in the food industry are also of interest to many researchers. For example, pomegranate seed oil is important for providing essential fatty acids and is a natural source of phytoestrogens and strong antioxidants (substances that prevent oxidation). Now, one of the important indicators of pomegranate buyers is the amount of phytoestrogens in it. Because every year, a lot of money is spent on making and buying estrogen supplements, while in many cases, such as strengthening the health of the heart and blood vessels, and issues related to hormonal disorders, this substance can be obtained from natural food sources. Adhering to good agricultural practices such as pay attention to the pre-harvest subjects like soil kind and harvesting characteristics of pomegranates can be produced pomegranates with a good quality, including phytoestrogenic compounds, which this article deals with.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidants
  • Good Agricultural Practices
  • Pomegranate fruit and Juice
  • Phytoestrogens