ارزیابی خصوصیات مورفولوژیکی نتاج حاصل از تلاقی برگشتی قارچ صدفی فلوریدا با هیبرید فلوریدا × ارنجی

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز

2 گروه علوم باغبانی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه تبریز- تبریز- ایران

10.22092/rhsj.2025.370390.1129

چکیده

مهم‌ترین برنامه توسعه هر کشوری تأمین منابع غذایی کافی است و با افزایش جمعیت، تنها با استفاده از روش‌های کشاورزی سنتی نمی‌توان بر مشکل کمبود مواد غذایی غلبه کرد. با توجه به اینکه قبلاً هیبرید بین قارچ صدفی Florida P. ostreatus var. با P. eryngii به‌‌نام H1 حاصل شده بود، این تحقیق برای رفع برخی از معایب و نیز افزایش کیفیت صفات هیبرید H1، این هیبرید دوباره با والد P. ostreatus var. Florida در آزمایشگاه کشت بافت گروه علوم باغبانی دانشگاه تبریز، تلاقی برگشتی داده شد. برای انجام تلاقی برگشتی، مونوکاریون هر دو ژنوتیپ از طریق اسپور آنها به دست آمد و با فاصله 20 میلیمتر از هم قرار داده شدند. مونوکاریون‌های فلوریدا و H1 به طرف هم رشد کرده و با تشکیل قوس اتصال، دی‌کاریون تولید کردند و 15 هیبرید حاصل از تلاقی برگشتی به‌دست آمد. از لحاظ پنجه دوانی ژنوتیپ FH711 سریعترین زمان را در بین ژنوتیپ‌ها داشت. متوسط تعداد روز تا ظهور اولین پین در FH153 و FH711 کمتر از والدین، ارنجی و بقیه نتاج حاصل از تلاقی برگشتی و دوره رشدی کوتاهی داشتند. در بین نتاج حاصل از تلاقی برگشتی نیزFH711 و FH153نسبت به بقیه نتاج، از تعداد کلاهک بیشتری برخوردار بودند. از لحاظ قطر کلاهک، FH154 و FH711 بیشترین مقدار را دارا بودند. ارنجی بیشترین وزن خشک و وزن تر اندام خوراکی را در بین ژنوتیپ‌های مورد بررسی دارا بود. ژنوتیپ‌ها از لحاظ اسپور‌زایی متفاوت بودند و نتاج حاصل از تلاقی برگشتی اکثراً دارای اسپورزایی کم و متوسط بودند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation of Morphological Characteristics of Backcross Progenies of Oyster Mushroom of Florida (P. ostreatus var Florida) with Florida × Eryngii (P. eryngii), Hybrid

نویسندگان [English]

  • ahad valanejad 1
  • alireza motallebiazar 2
  • jaber panahandeh 1
  • amin jahanian 1
  • morteza taghavi sharabiani 1
1 department of horticulture- faculty of agriculture- university of Tabriz
2 department of horticulture- faculty of agriculture- university of Tabriz- Tabriz- Iran
چکیده [English]

The main development plan of countries is to provide sufficient food resources, and due to uncontrolled population growth, the problem of food shortage cannot be solved by traditional agricultural methods. Edible mushrooms are considered one of the most important food sources in the world. Therefore, the importance of cultivating edible mushrooms is becoming clearer day by day. Considering the fact that a hybrid between the oyster mushroom P. ostreatus var Florida. , P. eryngii, called H1, was previously obtained, this hybrid was backcrossed with the parent P. ostreatus var. Florida in the tissue culture laboratory of the Department of Horticultural Sciences at Tabriz University to eliminate some of the disadvantages and improve the quality of the H1 hybrid characteristics. Backcrossing, monokaryons of both genotypes were obtained by their spore design and placed 20 mm apart. Florida and H1 monokaryons grew together and formed a connecting clamp that gave rise to dikaryons, and 15 hybrids were obtained from the backcross. The FH711 genotype showed the fastest spore running time among the genotypes. The average number of days to the appearance of the first pin was shorter in FH153 and FH711 than in the parents, the Erynjii mushrooms and the other backcross progeny and had a short growth period. Among the backcross progenies, FH711 and FH153 also had a higher number of caps than the rest of the progeny. In terms of cap diameter, FH154 and FH711 had the highest values. Erynjii had the highest dry weight and fresh weight of edible.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Spore
  • Spore running
  • Pin
  • Monokaryon