مطالعه تنوع مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی سه گونه مختلف ارس در منطقه خراسان شمالی

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان، گروه باغبانی.

2 گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان، ایران

3 گروه کشاورزی، واحد شیروان، دانشگاه آزاد اسلامی، شیروان، ایران.

10.22092/rhsj.2025.362654.1064

چکیده

گیاهان دارویی گستره وسیعی از گیاهان را شکل داده اند و در این میان سوزنی برگان سهم قابل توجهی از تولید ترکیبات معجزه گر دارویی را به خود اختصاص داده اند. در تحقیق حاضر تنوع مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی سرشاخه و میوه 3 گونه ارس در منطقه خراسان شمالی مورد ارزیابی قرار گرفت. جمعیت های مورد مطالعه متعلق به سه گونه Juniperus sabina ، Juniperus polycarpus و Juniperus communis بودند. در بخش مورفولوژیکی میزان تفاوت ها و یا شباهت های موجود در صفات مربوط به مخروط (اندازه مخروط و تعداد دانه ها) و ارتفاع گونه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین گونه های مختلف (کمونیس، سابینا و پلی کارپوس) از لحاظ صفات مورفولوژیکی (اندازه مخروط، ارتفاع و تعداد دانه ها) تفاوت معنی داری در سطح 01/0 مشاهده شد. در بخش فیتوشیمیایی میزان و نوع ترکیبات موجود در اسانس در هر کدام از گونه های ارس توسط دستگاه GC-MS بررسی شد. ترکیبات مربوط به سه گونه بررسی شده تا حدودی متفاوت بود. اسانس میوه هر گونه دارای تعداد ترکیبات کمتر و میانگین درصد ترکیبات بالاتر نسبت به اسانس سرشاخه مربوط به هر گونه بود. بیشترین درصد ترکیبات نیز مربوط به میوه گونه کمونیس بود. بر اساس نتایج حاصله تعداد 28 ترکیب در اسانس سرشاخه و 20 ترکیب در اسانس میوه گونه کمونیس شناسایی شد که در این میان سابینن، لیمونن، آلفا-پینن ترکیبات غالب بودند. تعداد 30 ترکیب در اسانس سرشاخه و 25 ترکیب در اسانس میوه گونه سابینا شناسایی شد که در این میان بتا-فلاندرن، سابینن، ترپینن-4-ال و آلفا-پینن ترکیبات غالب بودند. تعداد 36 ترکیب در اسانس سرشاخه و 20 ترکیب در اسانس میوه گونه سابینا شناسایی شد که در این میان آلفا-پینن، گاما-ترپینن و بتا-میرسن ترکیبات غالب بودند. میزان آلفا-پینن در گونه پلی کارپوس نسبت به سایر گونه ها با درصد بالاتری به دست آمد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The study of morphological and phytochemical diversity of three different juniper species in North Khorasan region

نویسندگان [English]

  • Toktam Moradian 1
  • ahmad asgharzadeh 2
  • Maryam Tatari 3
1 PhD student, Islamic Azad University of Shirvan, Department of Horticultural Sciences
2 Assistant Professor, Department of horticultural sciences, Islamic Azad University of Shirvan, Iran
3 Department of Agriculture, Shirvan branch, Islamic Azad University of Shirvan, Iran
چکیده [English]

In this research, the morphological and phytochemical diversity of branches and fruits of 3 juniper species in North Khorasan region was evaluated. The studied populations belong to three species, Juniperus sabina, Juniperus polycarpus and Juniperus communis. In the morphological part, it was tried to evaluate the differences or similarities in the attributes related to the cone (cone size and number of seeds) and the height of the species. The results showed that only for species height there was a significant difference (p<0.05) at the significance level of 0.05 between the average values in three species. In the phytochemical section, the amount and type of compounds in the essential oil in each of the juniper species were checked by GC-MS. The compositions of the three studied species were somewhat different. The fruit essential oil of each species had a lower number of compounds and the average percentage of compounds was higher than the essential oil of the branch corresponding to each species. The highest percentage of compounds was related to J. communis fruit. Based on the results, 28 compounds were identified in the essential oil of the branch and 20 compounds in the essential oil of the J. communis fruit, among which J. sabina, Limonene, and Alpha-Pinene were the dominant compounds. A number of 30 compounds were identified in the essential oil of the branch and 25 compounds in the essential oil of the Sabina fruit, among which beta-flandrene, sabinen, terpinen-4-l and alpha-pinene were the dominant compounds. A number of 36 compounds were identified in the essential oil of the branch and 20 compounds in the essential oil of the J. sabina species, among which alpha-pinene, gamma-terpinene and beta-myrcene were the dominant compounds. The amount of alpha-pinene in J. polycarpus species was obtained with a higher percentage than other species.

کلیدواژه‌ها [English]

  • morphological diversity
  • phytochemical diversity
  • essential oil
  • mountain cypress